Pennunostajan etiketti

Teksti lainattu ja muokattu Janita Kekki, kennel Good Idea

Kasvatamme pinsereitä emme kääpiöpinsereitä. Pinseriin rotuna voi tutustua Pinserit ry.n kotisivuilta ja lukemalla yhdistyksen laatiman jalostuksentavoiteohjelman.


-Kuinka löytää sopiva kasvattaja ja juuri se minulle oikea pentu?

Idea tästä "ohjeesta" lähti netissä jo aikaa sitten törmäämääni artikkelista, joka kaikessa rehellisyydessään ja erinomaisuudessaan painui mieleeni. Alkuperäinen versio on kirjoitettu englanniksi, joten oma versioni on alkuperäistä tekstiä mukaileva suomennos omin muokkauksin. Ensimmäistä pentuaan etsivän voi olla vaikea hahmottaa, miten lähestyä kasvattajaa pennunhankinnan ollessa ajankohtainen. Tarkoitukseni ei ole sormella osoittaa ketään tiettyä kyselijää henkilökohtaisesti, vaan tuoda esiin asioita joihin matkan varrella moni kasvattajatuttuni on törmännyt.

1) ETSI KASVATTAJAA, ÄLÄ PENTUA

Pysähdy hetkeksi ja laadi listaa siitä, mitä sinä toivot ja odotat kasvattajalta. Mitkä asiat ja ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä? Millaisen kasvattajan uskoisit itse tarjoavasi pennullesi parhaat
mahdolliset lähtökohdat? Etsi kasvattaja, jonka kanssa tunnet kemioiden kohtaavan. Kasvattajan kuuluu olla sellainen, jolta voit ja uskallat kysyä neuvoa. Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä. Itse toivon kuulevani omista kasvateistani niiden lähdettyä pesästä. Oikean kasvattajan löytämisestä voi alkaa parhaimmillaan pitkäaikainen ja luottamuksellinen ystävyyssuhde.

1b) OLE VALMIS ODOTTAMAAN SOPIVAA PENTUA

Kun olet löytänyt kasvattajan, valmistaudu odottamaan pentuja. Joissakin roduissa pennut varataan jo ennen niiden syntymää ja niihin on pitkät jonot jo etukäteen. Itse en pidä jonotuslistoja
vaan haluan löytää jokaiselle pennulle juuri sille oikean kodin. Kodin, jossa sitä rakastetaan ja jossa se saa parhaat mahdollisuudet toivon mukaan pitkään elämään. Vaikka kasvattajalla olisi pentuja, ne eivät välttämättä luonteensa tai ominaisuuksiensa puolesta ole juuri sinulle kaikista sopivimpia. Malta siis odottaa sitä oikeaa!

2) ESITTELE ITSESI ALUSSA KUNNOLLA

Ensimmäisen sähköpostin tulisi olla ihanne tilanteessa muutaman kappaleen pituinen. Ensimmäinen puhelu taas voi hyvin kestää jopa tunnin. Harvalla kasvattajalla riittää aikaa tai energiaa vastata lyhyisiin sähköposteihin tai tekstiviesteihin, joissa kysytään vain, onko pentuja vapaana tai mitä pentu maksaa. Osoita kasvattajalle: 1. olevasi valmis hankkimaan pennun 2. olet valmis hankkimaan juuri kyseisen rodun pennun ja 3. miksi haluat pennun kyseiseltä kasvattajalta.

Mihin tarkoitukseen etsit pentua? Harrastuksiin, jalostukseen, näyttelyihin vai parhaaksi ystäväksi? Ole rehellinen. Sinulla on aivan yhtä hyvät mahdollisuudet saada pentu, vaikket kertoisi haluavasi mennä näyttelyihin saadaksesi pennun. Varsinkaan jos tiedät, etteivät ne ole sinun juttusi. Kasvattaja ei voi tehdä kaikkea puolestasi. Kasvattaja pyrkii tekemään parhaansa pennun syntymästä sen luovutukseen. Sen jälkeen vastuu pennun oikeasta hoidosta kuuluu sinulle. Yksin ei tarvitse jäädä ja apua saa kyllä.

Tässä esimerkki ensimmäistä sähköpostia varten:

“Hei!
Minun nimeni on X ja kirjoitan sinulle kysyäkseni koiristasi. Olen etsinyt paljon tietoa ja tutustunut [rotuun] ja uskon sen olevan juuri oikea rotu minulle, koska se on [keksi 3 syytä]. Tiedän pennun hankinnan olevan iso asia ja koen olevani valmis ja sitoutunut siihen. [kuvaile, millä tavoin olet valmistautunut]. Päätin ottaa juuri sinuun yhteyttä, koska olet keskittynyt [kasvatustyössäsi/koirasi ovat] mikä on omasta mielestäni todella tärkeää. [kerro muutamalla sanalla mikä kasvattajassa vakuutti sinut] Kerro hieman elämäntilanteestasi, millaisen kodin pystyisit pennulle tarjoamaan? Kerro hieman aiemmasta koirakokemuksestasi [mikäli sitä on]”


Vastaavasta viestistä huokuu minulle se, että olet miettinyt asiaa ja että olet tosissasi. Olet malttanut pysähtyä ja nähnyt vaivaa. Tällaiseen viestiin on mukava kasvattajan vastata. Toki vastaavat asiat voit kertoa puhelimessa. Jos onnistut vakuuttamaan kasvattajasi, voi hän kutsua sinut paikan päälle hänen kotiinsa. Mikäli pääset tutustumaan pentuihin, pidä kiinni sovitusta
aikataulusta. Kasvattajallakin on omat aikataulunsa, etkä voi olettaa hänen varaavan koko päiväänsä vain sinua varten. Ilmoita jos myöhästyt tai siirrä tapaaminen.

2a) HINTA

Kysy ensimmäisten viestien/puheluiden aikana minkälaisissa hinnoissa kasvattajan pennut yleensä pyörivät. Kaikki kasvattajat eivät myy pentujaan osamaksulla. Osalle se ei ole mikään ongelma – muista kuitenkin kysyä tästä mahdollisuudesta etukäteen kohteliaasti. Hyvä kasvattaja ei siitä loukkaannu. Näin osaat varautua ja mikäli hinta tuntuu liian suurelta, voit perääntyä ajoissa eikä
kummankaan aika mene hukkaan. Kasvattaja on nähnyt paljon vaivaa pentueen eteen. Mikäli arvostat kasvattajasi työtä, maksat pennusta pyydetyn hinnan. Älä lähde tinkimään pentusi hinnasta.

3) OLE HENKISESTI VALMIS SIIHEN, ETTÄ KASVATTAJA VOI SANOA SINULLE EI

Kasvattajalla on tietoa ja kokemusta omasta rodustaan. Kasvattajalta vaaditaan myös ihmisenlukutaitoa. Perheen vieraillessa kasvattajan luona, kasvattaja seuraa yleensä, kuinka perhe reagoi koiriin käsittelee niitä. Onko koko perhe mukana projektissa? Koiraa hankkiessa vastuu koirasta ja sen kasvatuksesta on AINA aikuisella. Mikäli kasvattaja kokee, että välttämättä juuri kyseinen rotu ei aktiivisuustasoltaan, kokonsa puolesta tai muusta syystä ole juuri teille se sopivin, hän kertoo sen kohteliaasti. Ei ole syytä loukkaantua, vaan pysähtyä miettimään hetkeksi rotuvalintaa uudelleen. Kukaan kasvattaja ei oleta, että mikäli sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta koirista, olisit automaattisesti ammattilainen koirankäsittelyssä. On tärkeää olla itse aktiivinen ja kysyä apua tarvittaessa.

4) ÄLÄ JONOTA PENTUA USEALTA KASVATTAJALTA SAMAAN AIKAAN

– ellet mainitse sitä selkeästi heti alussa!

Ilmoita selkeästi, mikäli olet halukas ottamaan pennun juuri minulta. Jos koet, että en olisi paras mahdollinen kasvattaja juuri sinun mielestäsi – kerro se rehellisesti ennen kuin siirryt seuraavan
kasvattajan puheille. On käynyt niinkin, että kasvattaja oli mielessään varaillut pentua ihastuttavalle pariskunnalle. Pentujen ollessa parin viikon ikäinen, oli pariskunta ostanut pennun muualta. Pariskunta oli pahoillaan, kun eivät olleet edes ajatelleet "loukkaavansa" ensimmäistä kasvattajaa. Tarinalla oli onnellinen päätös ja pentu löysi ihanan kodin. Ole ystävällinen ja ilmoita, mikäli elämäntilanteesi muuttuu ja pennunhankinta siirtyy tulevaan. Kasvattaja ymmärtää kyllä – me kasvattajat ollaan ihan tavallisia ihmisiä.

5. KASVATTAJA VALITSEE SINULLE SOPIVIMMAN PENNUN

Tavoitteellinen kasvattaja kasvattaa itseään varten RODUN tulevaisuutta ja hyvinvointia ajatellen. Kasvattajan ensisijainen tehtävä ei ole tehdä sinua onnelliseksi. Kasvattaja arvioi pentuja ja valitsee
sieltä mahdollisesti potentiaaliset näyttely- & jalostuskoirat tulevaisuutta varten. Seuraavalla sijalla on PENNUN hyvinvointi ja tulevaisuus. Kasvattajana minulla on suuri vastuu valita pennulle paras mahdollinen koti. Toki jos pentulaatikossa on kaksi tasalaatuista pentua, voi kasvattaja tarjota sinulle mahdollisuutta valita niiden väliltä. Kuten jo aiemmin totesin, en pidä jonotuslistoja omille pennuilleni. Minulle on tärkeää, että minulle tulee mahdollisesta tulevasta pennunomistajasta tai perheestä hyvä ja luottavainen fiilis.

6) KAIKKI KASVATTAJAT TUNTEVAT TOISENSA

Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas – sanoo vanha sananlasku. Suuri osa aktiivisista ja vastuuntoisista kasvattajista tuntevat tai tietävät toisensa. Tai ainakin tuntevat tai tietävät jonkun,
jonka tuntee tai tietää sen ja sen. Sosiaalinen media mahdollistaa nykyään tiiviinkin yhteydenpidon. Kasvattajat jakavat kokemuksiaan niin hyvistä kuin ei niin hyvistä pennunkyselijöistä. Muistathan hyvät käytöstavat niin oikeassa elämässä kuin somessakin.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua! Onnea kasvattajan ja pennun etsintään!